En helt galen Folkracebil, Stefan Eliassons Fiazaki ZX7 slår det mesta!

Ultralätt bil, svansmotor, sekventiell sexväxlad växellåda och varvstopp på 14 000rpm, en Folkracebil från Koppom...!
Fiazaki gör Världspremiär i NGK-Masters!

 

I de mörkaste skogarna i Värmländska Koppom byggs den häftigaste Folkracebil vi någonsin hört talas om, världens första Fiazaki ZX7. Flåklypa Grand Prix egen Reodor Fälgen hade inte lyckats med ett galnare bygge!

2006 års segrare i NGK-Masters, Årjängs Stefan Eliasson kommer till Karlstad för att vinna, om inte tävlingen så i allafall ingenjörstävlingen. Det är ett helt sjukt projekt som pågår i lilla Koppom , ett långt projekt som äntligen börjar få sitt slut. En Fiat 126 ombyggd till folkracebil, det i sig själv är väl inte så konstigt. Det otroliga är att i den lilla Fiaten sitter en Kawasaki 750 motorcykel motor på ca 130 hk. Tänk er, nästan en motocykels prestanda i en liten fiat 126. - Hur galet är det?

Idén till Fiazakin kom för 3 års sedan av kompisen Lars Borg som är en byggingenjörerna, tillsammans med Stefan Eliasson och med stor hjälp av Fredrik Olsson (kallas fif). Det svårste jobbet med hela projektet har varit att få elektroniken rätt och att få drivningen från motorcykel till bilaxel att fungera. Men efter 4 olika sorters prototyper och mycket huvudbry har dom lyckats med det otroliga projektet att få till drivningen från motorcykel till bil. De har lyckats med ett fantastiskt resultat och en bil som varvar (c:a 14000 varv/min på max) mer än en vankelmotor.


Den lilla bilen varvar som en F1 bil, med varvstopp på 14 000 rpm!

Med ett vikt / effektförhållande som en motorcykel så kommer Fiazakin att bli svårstoppad om den håller. Under gårdagens Shakedown i Koppom körde Stefan sönder något i drivlinan. Tur i oturen att felen kommer innan tävling för då hoppas vi den förväntade storpubliken får se OCH HÖRA den galnaste Folkracebil som skådats på Kalvholmen! Som alla extrema bilar så är det lite utsortering innan grejorna håller en hel tävling.

Bara att höra ljudet av 14 000 rpm Folkracebil kommer att bli värt att åka till Karlstad för på lördag!

 
Den Allservice sponsrade Fiazakin har projekterats i 3 år

 

Se de inledande testerna i Koppom genom att klicka på länken...

http://www.youtube.com/watch?v=LfsZDXNCZ3k

Tack Christian Gustvsson för research och bilder! 

NGK AutoExperten MekoPartner Mekonomen Scandic Winn