Historien om hur NGK-Masters kom till

Racecrew arrangerade i augusti 2005 en "helt vanlig" folkracetävling på Westombanan i Arvika och STCC föraren Tommy Kristoffersson var en av åskådarna i publiken.

Vi frågade (mest på skoj) varför inte Tommy var med o körde, varpå snabbkäftade Kristoffersson svarade: - "Nästa tävling kör jag, och jag tar Freddan (Fredrik Ekblom) med mig". Egentligen var det nog på skoj från Tommys sida, men Perra Johansson var speaker och rapporterade snabbt i högtalaren att - "Nästa folkracetävling är Tommy Kristoffersson och Fredrik Ekblom med och kör"...

Då Tommy själv bor i Arvika så gick det inte att dra tillbaka ett sådant löfte. Ryktet spred sig snabbt och innan den dagen var slut hade ytterligare tre svenska mästare anmält sig till tävlingen och NGK-Masters var född! Den första tävlingen kördes med 21 olika mästare från olika discipliner. Efter det har tävlingen rullat på och storheter som t.ex. Stig Blomqvist, Tommy Kristoffersson, Fredrik Ekblom, Richard Göransson, Janne "Flash" Nilsson, Henning Solberg, PG Andersson, Lasse Larsson, Sverre Isachsen, Pontus Tidemand, Johan Kristoffersson, Andreas Eriksson, Sebastian Eriksson, Kevn Eriksson, Timmy Hansen, Kris Meeke, Patrik Sandell, Daniel Carlsson, Mats Jonsson, Jonas Kruse, Jörgen Jönsson, Magnus "Ölme" Johansson, Torgny Mogren och Anders Södergren har kört tävlingen. 

Intresset har haussats genom ett massivt pådrag av pressreleaser till media, releaser där den ena kändisen har triggat den andra att ställa upp. Medias gensvar har varit fantastiskt, med en helsidas reportage i Aftonbladet som höjdpunkt (hittills). 2008 körde SVT sportens Johan Ejeborg tävlingen, ett bevis för att tävlingen verkligen lockar intresse utanför folkracens "vanliga" aktiva.  

Ni skulle vara med och uppleva en presskonferens inför NGK-Masters, en tillställning där förarna älskar att munhuggas och bjuda på stora rubriker. Kombinationen av Ronny Nilsson, Jenny Eliasson, Jonas Kruse och Tommy Kristofersson i samma rum är bra underhållning....!

Svårt att slå Folkraceförarna

Vi har hittills haft tur att så många mer eller mindre kända förare från andra discipliner velat ställa upp. Hela iden bygger på att de ställer upp och möter folkraceförare på lika villkor. Inget "kändis heat", utan de tävlar i samma klass som alla andra, vilket är helt unikt i motorsport Sverige. Att de bjuder på sig med risk för att bli "förnedrade" i resultatlistan betyder mycket för intresset för sporten och vi tror att möjligheten att få köra från PG, Richard Göransson eller Lasse Larsson lockar de "vanliga" folkraceåkarna. Att det sedan finns en verklig elit bland folkraceåkarna gör ju det hela än roligare! Alla vet ju att "kändisarna" får svårt att hävda sig, även om rallycrossförarna Jimmy Holmqvist, David LL och Peter Hedström alla har varit på pallen.

 
Tommy Kristoffersson i premiärtävlingen 2005

 


SVT Sportens Johan Ejeborg klar för start 2008

 

 

 


Lasse Larsson i Volvo Duett 2008

NGK AutoExperten MekoPartner Mekonomen Scandic Winn